tisdag 27 april 2010

Bevara Ladans förskola i Färjestaden!


Malin Miller, en av föräldrarna på Ladans förskola har gjort ett hästjobb för att behålla förskolan som Freja går på. Här nedan kan du läsa hennes skrivelse. Tummen upp Malin!

Medborgarförslag (inlämnat till Mörbylånga kommun 100419)

Historik:
Den 15 april kl 18.30 hölls ett föräldramöte på Ladans förskola i Färjestaden. Med på mötet var rektor Sussie Nilsson. Inför mötet hade lappar delats ut till föräldrarna där det framgick att Ladans förskola skulle upphöra, allra senast hösten 2011. Detta var första gången den informationen delgavs föräldrarna. Personalen var försatt med munkavle och sa ingenting. Alla föräldrar var chockade, ledsna och upprivna, förvirringen var total. Drygt två år tidigare när verksamheten startades lovade dåvarande rektorer Lisbeth Nilsson och Anneli Smedberg att Ladans förskola skulle vara en permanent verksamhet. Tack vare de lovorden valde många föräldrar att placera sina barn där. Verksamhetens start blev en utmaning för såväl barn, föräldrar och inte minst personalen. Vid öppningsstart saknades toalett och i vissa rum golv. Öppningen hade stressats fram pga platsbrist och på Ladans förskola fanns det ingen inredning utan personalen fick själva skruva ihop hyllor och stolar. Som tur var bar alla barnen blöja vid tillfället. Föräldrar och personal har pga förskolans medelsbrist själva organiserat bygg-dagar på barnens utemiljö då olika leksaker byggts med efterskänkt material och med hjälp av föräldrar och personalens arbetsinsatser. Sakta men säkert har verksamheten stärkts och utvecklats och är idag kanske en av Färjestadens bästa förskolor. Vägen dit har varit lite krokig men resulatet är det ingen tvivel om.Vi föräldrar kan inte förstå hur man kan lägga ner en så fin och lovordad verksamhet, ett dagis våra barn älskar. Ett dagis våra barn längtar att gå till på måndagmorgonen. Med bakgrund av detta ställer vi oss också frågande till hur beslutet att lägga ner Ladans förskola kan tas utan att de berörda parterna har möjlighte att ta del av grunderna för ett sådant beslut? Borde inte föräldrarna nås av dessa planer innan beslutet togs? Speciellt eftersom rektor Sussie Nilssons informationsmöte den 15:e april hade för avsikt att ge oss förhandsinformation inför beslutet att bygga ny förskola vid Snäckstrand. Den informationen är förvisso intressant men underordnad den att vår förskola läggs ner. Man kan ju inte annat än undra om den uteblivna förhandsinformationen kring den frågan avsiktligen mörkades?

Vi ser de nu som av största vikt att informera berörda tjänstemän och politiker om dels vilket otroligt stort misstag det vore att lägga ner Ladans så otroligt populära förskoleverksamhet och med den utgångspunkten istället, via ett medborgarförslag, föreslå att man istället utreder möjligheterna att utöka verksamheten vid Ladan.

Förslag:
Vi föreslår att man noga utreder möjligheten att utöka verksamheten vid Ladans förskola i Färjestaden med ytterligare en eller två avdelningar. Den utökade verksamhetern skulle till exempel kunna inrymmas i sådana moduler som ligger som förslag i Snäckstrand. Placeringen skulle kunna vara alldeles bakom själva samlingssalen norr om huvudbyggnaden och där helt eller delvis intill den inhägnad som finns idag. Huvudbyggnaden har varken fönster eller nödutgångar åt det hållet. Denna grönyta nyttjas inte på något speciellt sätt idag. Där finns idag en grind in till förskolans innegård och innergården skulle då kunna användas gemensamt av båda avdelningarna. Om en av anledningarna till att Ladans förskola ska bort är pensionärernas behov av större lokaler skulle även det kunna lösas med hjälp av moduler som placeras bakom deras flygel där de har sin verksamhet idag. Allra bäst anser vi dock vore att äntligen uppföra den så länge omtalade och föreslagna samlingslokal för pensionärer vid norra hamnplan. På detta sätt skulle förskoleverksamheten på ett mycket fördelaktigt sätt kunna ta över pensionärernas lokal och verksamheten effektiviseras. Vi anser att en utökning av verksamheten är ekonomiskt fördelaktigt på flera sätt.

Motivering:
Ladan är belägen mitt i Sjöbergs hage som är en grön oas inne i Färjestaden. Här känns stressen avlägsen och avståndet är långt till bullriga vägar och avgaser. Helt enkelt ett hälsofrämjande ställe där man önskar att ens barn ska gå på dagis. Den gröna naturen med skog och ängar ger barnen en naturlig inlärning- och upptäckarplats -ett klassrum där de duktiga pedagogerna ger barnen möjlighet att växa i takt med de egna erfarenheterna. Sådana här gröna och levande miljöer har vetenskapligt bevisat inneha en positiv funktion för välmående och inlärning, såväl för barn som för vuxna. Vidare anser vi det också vara en väsentlig tillgång att förskolan delar lokaler med pensionärerna. Barnen får såväl kunskap som förståelse för människors olikheter och verkligheter. Detta är berikande. Ännu en anledning till att satsa på utbyggnad av Ladans förskola är att vi tror att det inom kort kommer finnas behov av fler förskoleplatser. Speciellt när alla de planerade tomterna på Järnvägsgatan bebyggs. Färjestaden är en populär plats att bilda familj på. Vi tror också att det skulle gå fortare att få till en utbyggnad av Ladan än vad en ny förskola skulle ta nere i Snäckstrand. Vi misstänker att det blir mindre överklagande på en utökning av Ladan än nere vid Snäckstrand. Vi menar att Snäckstrand också bör byggas men att innan den står klar kommer det finnas behov av fler avdelningar, till exempel då vid Ladan.
Dagens verksamhet på Ladans förskola har utvecklats till en otroligt populär verksamhet där föräldrar, barn och personal känner trygghet, utvecklas och trivs med varandra. Personalen har gjort ett hästjobb som bör uppmärksammas. Vi uppmanar att denna unika stämning och så väl fungerande verksamhet vårdas och tas tillvara så att fler barn i framtiden kan få utvecklas här. Vidare är vi övertygade om att genom att utöka verksamheten även kunna uppnå en lägre kostnad per barn genom samordning av både mattransporter, utemiljöer och personal.

1 kommentar:

Mita sa...

Underbart med motiverade och engagerande människor, tummen upp!!!!